Het breedste strand van Europa

0 Comments

  • Home
  • /
  • Het breedste strand van Europa
breedste strand van europa

Schiermonnikoog is de kleinste gemeente van ons kikkerlandje Nederland. Maar het heeft wel het breedste strand van Europa! Bizar, hè? Dit is tegelijkertijd ook hetgeen wat de meeste bezoekers trekt. Op het breedste punt is het strand van Schiermonnikoog zo’n 1 kilometer breed! Hoe breed het strand is, is wel sterk afhankelijk van de getijden. Bij laagwater duurt het namelijk veel langer voordat je bij de zee bent dan bij hoogwater. En het strand lijkt nóg breder bij laagwater.

Alle Waddeneilanden staan wel bekend om de lengte van hun stranden. Maar er kan er maar één de beste zijn wat betreft breedte, en dat is Schiermonnikoog. Er is ook geen ander gebied in Europa die deze titel kan overnemen. Het Noordzeestrand van Schiermonnikoog is gigantisch, en het geeft dan een heerlijk gevoel van vrijheid als je hier rondloopt. Elke dag heeft Schiermonnikoog een ander gezicht, en het eiland verandert ook. Daarom verveelt het nooit!

Mark komt al zijn hele leven op Schiermonnikoog (op vakantie), en nu mogen we ons met veel dankbaarheid officieel eilanders noemen. Ja, we wonen hier… Een droom die uitkomt. Daarom willen we met onze passie voor schrijven en het graag willen helpen van mensen iedereen voorzien van complete, juiste, en boeiende informatie over Schiermonnikoog. Kijk dus vooral rond op onze site om alles over dit prachtige natuurgebied te weten te komen!

Waar vind je het breedste punt van het strand?

Ben je benieuwd waar je het breedste punt van het strand op Schiermonnikoog kunt vinden? Onze tip: zodra je de badweg uitloopt (de meest populaire weg die naar het strand leidt) en de strandopgang op gaat, sla dan linksaf. Een stukje verder naar links vind je namelijk het aller breedste gedeelte. Dan krijg je een perfecte indruk van het breedste strand van Europa!

Loop niet té ver door naar links. Als je namelijk door blijft lopen die kant op, kom je uiteindelijk in een gebied waar drijfzand kan zijn. En dit wil je natuurlijk liever vermijden.

Ditzelfde drijfzand vind je ook als je richting de ‘’wadkant’’ loopt bij bijvoorbeeld restaurant Wad Anderz. Hier staan ook borden die aangeven of er sprake is van drijfzand. Houd dus een oogje op de kids, mochten zij hier naartoe rennen.

schiermonnikoog strand

Foto door Travelpreneur Lifestyle

Mooie foto’s van het breedste strand van Europa

We hebben ook nog wat extra mooie kiekjes op de website geplaatst van het strand van Schiermonnikoog. Hier zie je ook sterk dat het strand meerdere gezichten heeft. Per dag is het weer anders!

breedste strand europa

Foto door Travelpreneur Lifestyle

De breedste zandplaat in de Waddenzee

Naast het breedste strand van Europa bestaat er dan natuurlijk ook zoiets als ‘’de breedste zandplaat in de Waddenzee’’. Deze is genaamd Het Rif, en ligt aan de zuidwestkant van Schiermonnikoog, tussen de Waddeneilanden Ameland en Schiermonnikoog in. Op veel plekken is deze zelfs breder dan het Schiermonnikoger strand: de zandplaat kan wel meer dan 1,5 kilometer breed zijn! Het Rif is een belangrijke zandplaat voor zeehonden en vogels.

Wat ook interessant is, is dat Het Rif verandert (net zoals het eiland Schiermonnikoog). De afgelopen tientallen jaren is Het Rif namelijk steeds breder en hoger geworden. En wist je dat er Duitse munitie op Het Rif is gestort na de Tweede Wereldoorlog? Deze munitie kwam uit de bunkers op Schiermonnikoog (waaronder de bekende Wassermann bunker). Inmiddels is deze munitie diep onder het zand weggezakt.

natuur schiermonnikoog

Ontdek de natuur rondom het breedste strand van Europa!

Schiermonnikoog is niet voor niets uitgeroepen tot mooiste plekje van Nederland, al in 2006. Het barst van de flora en fauna, en er is veel diversiteit aan natuur. Denk bijvoorbeeld aan de prachtige kwelders, bossen, het wad, en natuurlijk de twee torens (Vuurtoren en Zuidertoren) en het authentieke (vissers)dorpje.

Haal het meeste uit Schiermonnikoog met deze tips:

About the author 

Marnelle

I want to inspire and help as many people as possible - and that's what I do online! I am a serial entrepreneur and I build businesses whilst travelling the world.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Subscribe to get the latest updates
>