Getijden Schiermonnikoog

0 Comments

  • Home
  • /
  • Getijden Schiermonnikoog
getijden schiermonnikoog

De getijden Schiermonnikoog zijn één van de vele factoren waardoor het eiland meerdere gezichten heeft. Het is een prachtig, natuurlijk verschijnsel en kan met enkele uren alweer veranderen. De getijden van Schiermonnikoog hebben ook sterk invloed op wanneer je kunt wadlopen naar Schiermonnikoog. Ook moeten de boten zich hierop aanpassen.

Bij sterk hoogwater komt het zelfs voor dat de veerhaven overstroomt, waardoor er tijdelijk geen boottochten gemaakt kunnen worden.

In dit artikel vertel ik je:

  • Hoe ontstaan getijden op Schiermonnikoog?
  • Wat voor gevolgen hebben deze getijden?
  • Wat zijn de getijden van Schiermonnikoog?
  • Waarom vinden vele mensen waaronder eilanders dit interessant?

Hoe ontstaan getijden op Schiermonnikoog?

De getijden staan voor de wisseling van de waterstand. Getijden op Schiermonnikoog zijn er niet altijd geweest. Toen de Zuiderzee in 1932 en de Lauwerszee in 1969 zijn afgesloten, is er een nieuwe getijdenbeweging in de Waddenzee ontstaan. Deze dammen en dijken hebben impact op de stroomsnelheid van het water. Het gevolg is dat er continu veranderingen zijn voor het wad. En deze veranderingen merken we wanneer het eb en vloed is. Eb staat voor laagwater, en vloed staat voor hoogwater.

Bij eb wordt het water weggetrokken. Dit heeft te maken met de zon en de maan; voornamelijk de maan. De zwaartekracht van de maan trekt aan de aarde en het water. Hierdoor trekt het water weg met eb, of verplaatst het water naar de maankant van de aarde met vloed. Doordat de maan het dichtst bij de aarde staat, heeft deze meer invloed dan de zon (gelukkig maar). Onderstaande video laat exact het verschil zien tussen hoogwater en laagwater op Schiermonnikoog.

Gevolgen van de getijden Schiermonnikoog

Twee keer per dag wordt het eb en vloed. Op Schiermonnikoog kan het strand dan ook sterk veranderen. Het ene moment moet je veel meer meters maken om bij de zee te komen dan het andere moment. Met hoogwater zie je ook vaak dat de zee een stuk wilder is, en met laagwater kabbelen de golven rustig het strand op. Het weer verandert, de zee verandert, en het hele eiland verandert. Dat maakt Schiermonnikoog zo uniek en de getijden Schiermonnikoog zijn hier dus een groot onderdeel van.

Getijden en kwelders: uniek oerlandschap in Nederland!

Wist je dat er de afgelopen 20 jaar 2km aan eiland is bijgegroeid? Dit komt omdat de zee meer zand en slib afzet dat het mee terug neemt. Een grote aanrader om op Schiermonnikoog te verkennen zijn dan ook de kwelders. Dit is een uniek ‘’oerlandschap’’ in Nederland dat bij laagwater droog ligt en bij hoogwater kan overstromen. Dankzij dit verschijnsel is het een uitstekende plek voor vele soorten vogels om te broeden en te rusten. Kwelders grenzen direct aan zee, en liggen meestal langs ondiepe getijdengebieden, waaronder de Waddenzee.

kwelders en getijden schiermonnikoog

Foto door Travelpreneur Lifestyle

Tip: er komen ook vele zeldzame vogels langs. Dus voor de vogelliefhebbers onder ons: neem vooral je verrekijker mee!

Invloed van eb en vloed op krabben

Het ene moment kun je op het strand een hoop rennende krabben tegenkomen, en het andere moment wordt er mee gegooid en worden ze opgegeten door de meeuwen. Soms kom je ook half levende krabben tegen. Ze bewegen nog wel, maar zijn toegetakeld door een meeuw of liggen op het strand voor hun laatste levensfase (een natuurlijk verloop). Het is een waar spektakel wanneer je live ziet dat een meeuw een hele krab inslikt. Het zijn werkelijk beesten met lef!

Wanneer zijn er meer krabben op het strand: met eb of vloed? De meeste krabben zijn er wanneer het net vloed is geweest en de zee net aan het terugtrekken is. Met vloed komt het water omhoog en worden de krabben richting het strand geduwd. Het water verdwijnt vervolgens onder ze vandaan, waardoor ze op het strand achterblijven voor de meeuwen. Zo zorgt de zee dat ook de voedselketen van de meeuw in stand wordt gehouden.

krabben schiermonnikoog

Foto door Travelpreneur Lifestyle

Hoe zit dit met kwallen?

Wat betreft kwallen lijken de getijden Schiermonnikoog vrijwel geen effect te hebben. Het ene moment zijn ze er wel, en dan voor een langere tijd weer niet. Nu ik dit schrijf is het juli. En of het nu eb of vloed is: ze zijn er gewoon niet. Prima timing, want in deze periode is het heerlijk zwemweer.

Waardoor komen er dan wel kwallen op het strand? Een kwal wil van nature niet aan de kust zijn (in tegenstelling tot een krab in zijn laatste levensfase, die wil dan rusten). Kwallen komen op het strand door de windrichting. Ze zijn namelijk afhankelijk van de zeestroming, en kunnen niet goed zichzelf verplaatsen. Wanneer er zogenoemd een ‘’tegendraadse onderstroming’’ in de zee is, worden de kwallen meegenomen. Vervolgens zie je deze glibberige beestjes rond de kustlijn.

Een kwal kan er niet tegen als het een tijd zonder water zit. Binnen enkele uren is deze al uitgedroogd en leeft het niet meer. De reden waarom je nog steeds een kwallenbeet kunt krijgen, is doordat de netelcellen nog even actief blijven. Dit zijn cellen aan de buitenkant van de tentakels die activeren op het moment dat de kwal een vijand aanraakt.

Wat zijn de getijden van Schiermonnikoog?

Ondanks dat de natuur en de getijden zo sterk veranderen, kun je in principe niet voor verrassingen komen te staan. De getijden Schiermonnikoog kunnen namelijk berekend worden. Op de website van de VVV vind je een getijdentabel. Interessant om te zien is dat het verschil met een paar dagen al 90 centimeter kan  zijn. Zoals je kunt zien verandert het waterniveau van de zee continu. Wil je de zee zien met hoogwater? Kijk dan hoe laat de zee op zijn hoogst is. Doe hetzelfde voor laagwater en ontdek het indrukwekkende verschil. Met laagwater zie je vooral goed hoe breed het strand kan worden!

Het is niet zo dat je op basis van het aantal cm van het water kunt bepalen of het eb of vloed is. Oftewel: je kunt niet zeggen ‘’vanaf 90 cm is het vloed’’. Het is vloed wanneer het water op z’n hoogtepunt van de dag is, en eb wanneer het water op het laagste punt is. De hoogte of laagte kun je dus per dag bepalen aan de hand van de tijd. Er is geen één lijn in te trekken vanaf welke hoogte het vloed is. Dit is ook afhankelijk van de windrichting en de sterkte van de maan.

Kort gezegd is het op het laagste moment van de dag altijd eb, en op het hoogste moment altijd vloed (per dag is het standaard twee keer per dag eb en vloed, wist je nog?).

P.S. Schiermonnikoog heeft het breedste strand van Europa!

laagwater schiermonnikoog

Foto door Travelpreneur Lifestyle

Waarom zijn getijden Schiemonnikoog interessant?

Veel mensen waaronder eilanders maken gebruik van de getijden om te weten hoe hoog het water staat. Dit is natuurlijk interessant voor een strandwandeling, maar ook voor het wadlopen, varen, zwemmen, etc. Ook heeft het veel invloed op de kwelders aangezien zij direct aan zee liggen.

Een grote reden waarom het interessant is om de getijden Schiermonnikoog te bekijken, is om te bepalen of zij het eiland rond kunnen voorbij ‘’de balg’’. Zo wordt het uiterste puntje van Schiermonnikoog genoemd. Als je deze wandeling lopend wilt maken, zul je de tijden in de gaten moeten houden. Met vloed kom je er namelijk niet doorheen aangezien het water tot aan je nek staat.

Meer weten over Schier?

Als je meer wilt weten over Schier, dan hebben wij nog een hoop andere artikelen staan met interessante weetjes, tips, en geheimen over het prachtige eiland, zoals:

Om welke reden zou jij de getijden Schiermonnikoog bekijken? Laat een reactie achter, ik ben heel benieuwd!

About the author 

Marnelle

I want to inspire and help as many people as possible - and that's what I do online! I am a serial entrepreneur and I build businesses whilst travelling the world.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Subscribe to get the latest updates
>